2019. máj 11.

Mielőtt elhiszed...

írta: Gusztos Péter
Mielőtt elhiszed...

Mielőtt elhiszed, hogy a futás a valószerűtlen, inkább ugrásra emlékeztető repülőfázis fél méterrel a föld felett (ahogy az instán látod néha másoknál), gyönyörű, tiszta, márkás ruhákban, mosolyogva, háttérben a tengerrel és a naplementével, szeretném elmondani, hogy tévedsz.

A futás a verejték. A futás a sár. A futás az eső. A jeges szél, amit gyűlölsz. A grimasz az arcodon. A káromkodás. A sötét. A hajnal és az éjszaka. A pólódba, vagy csak úgy kifújt taknyod. A nyálad, amit kiköpsz, vagy ami épp habzik a szád szélén, de nincs erőd vagy épp időd letörölni onnan. Az elszíneződőtt körmeid a lábujjaidon, amikre fogadásokat kötsz magaddal, hogy maradnak-e veled, vagy sem (a pirosra még tehetsz zsetont, feketére már ne fogadj). Amikor azon agyalsz, odaérsz-e wc-re időben, vagy már elkerülhetetlen, hogy egyszerre engedd el szemérmed és a civilizációs korlátokat.

512dba54-b18a-4874-9a6f-70f6d05d3542.JPG

Mielőtt elhiszed, hogy a futás a vidám csapatkép a barátaiddal, ahol egységben az erő, shiny happy people holding hands és we are the champions, szeretném elmondani, hogy tévedsz.

Még ha a legjobb közösségi futásokat is találod meg, ha a legjobb csapatot szervezitek is össze, ha a legjobb kísérőd is van, minden igazán kritikus pillanatban egyedül vagy és egyedül, szó szerint magadban, azaz belül kell megoldanod ezeket. Elfogysz, azt hiszed, nem tudsz tovább menni. Elfagytál, ráz a hideg és még valahogy haza is kell jutnod. Félálomban ülsz az ágyad szélén reggel 5-kor és a fejedben zajlik a küzdelem: elindulni, vagy visszafeküdni. Elindultál edzeni, de nem megy, nem esik jól, legszívesebben visszafordulnál. Lement a fontos verseny és csalódott vagy, mert nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna, elveszíted kicsit a hited saját magadban. Elérted a nagy célt, kiégtél, nem találsz új motivációt. (Nyugi, mind meg tudod oldani egyedül is. És ettől leszel igazán erős.)

Mielőtt elhiszed, hogy a futás a tökéletesre sikerült befutókép, ahol a fejed felett az eltervezett eredmény látszik a célkapun, mindenhol úgy áll rajtad a ruha, ahogy szeretnéd és legszebb mosolyoddal épp a kamerába sikerül nézned, szeretném elmondani, hogy tévedsz.

Van, hogy nem sikerül. Elmérted. Álmodoztál, de nem edzettél eleget. Túltoltad és fáradtan vágtál bele. Alul, vagy túlöltözted. Túl hideg, vagy épp túl meleg volt. Elbasztad a frissítést. Fejben nem voltál ott. Ott voltál egy darabig, de szétesett a koncentrációd. Lecsúsztál egy kicsit. Vagy nagyon. Van, hogy nem sikerül - de ez is része a játéknak. Ettől leszel okosabb, tudatosabb, motiváltabb. Ezért lesz legközelebb jobb, ez az út vezet a sikeredhez.

És persze olyan is van, hogy sikerült, de szarul nézel ki a képeken.

A lényeg, hogy tedd oda magad és élvezd.

Fotó: Zákány Gergely

Szólj hozzá

motiváció mindset